Mikko Isomäki Totuus ei ole kaupan.

Sipilän sumutus

 

”Tulos tai ulos”, pohtii pääministeri Sipilä. Mitä muutakaan! Talouskasvu ja työllisyyskehitys antavat syytä riemuun.

Sipilän ”talkoiden” saaga alkoi toukokuun lopussa 2015, jolloin talous oli taantumassa. Strategia yhteistä vihollista talouden taantumaa markkinoitiin ”talkoina”. Henkipatosta oli tarkoitus tehdä selvää.

Mutta mittelö taantumaa vastaan ei sujunutkaan odotetulla tavalla. Talouden taantuman pilvisuma häilyi yhä taivaalla. Joku omista oli uhrattava järjestyksen palauttamiseksi. Niinpä apulaissheriffin tähti ojennettiin Alexander Stubbilta Kokoomuksen uudelle puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Pian alkoikin tapahtua. Pilvet alkoivat väistyä. Ja talouskasvun uutisointi kävi vähitellen uuvuttavaksi.

Eikä siten ihme, että show’n valokeilasta uupui tosiseikka, ettei työttömyys ole vähentynyt kovin merkittävästi. Vuoden 2015 keskimääräinen työttömyysprosentti oli 9,4. Nyt työttömyysprosentti on 8,8.

Mutta suunta on oikea, joten miksi kitistä. Turha on myös pohtia huomattavasti aikaisemmin toipuneiden talouksien kuten esimerkiksi Yhdysvaltojen vaikutusta Suomen parantuneille näkymille. Kuten ei myöskään sitä, että Euroopan keskuspankki on elvyttänyt taloutta vuodesta 2015 alkaen.

”Tulos tai ulos”? Tietysti tulos!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sipilä sumuttaa tietoisesti!

Tulos tai ulos,'ukko' vaihtoon, ovat kärsineet jo inflaation.

Ukko ei lähde vaihtoon, kunhan uhkailee.

Pekka Iiskonmaki

Taksimonopolin purku oli mitä saatiin.

Keppana hieman vahvistui, mutta hinnoiteltiin markkinoilta muualta ostettavaksi.

Ei luista Suomen suksi.

Juha Hämäläinen

Työttömyys on enemmän kuin tupla. Tilastoinnin perusteet ovat valheelliset.

Jokainen, joka on työikäinen ja -kykyinen, jolla palkka ei riitä elämiseen on työtön. Työn tarkoitus on tuottaa ihmiselle tulot, joilla pärjää ilman mitään tukia.

Pelkkä työn teettäminen ei tee ihmisestä työllistynyttä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Suomen talous on koko ajan 2008 lamasta alkaen laahannut EU-taloutta huonommin lukuunottamatta ehkä viimeisiä kuukausia.
Jos, siis jos Eurosta olisi meille käytännössä hyötyä niin Suomen talous olisi kulkenut samaa tahtia muun Euroopan kanssa. Näin ei ole käynyt vaan me olemme jatkuvasti joutuneet velkaantumaan enemmän ja enemmän.
Tämä huolimatta siitä että pitäisi olla menossa nousukausi. Normaalisti nousukaudella taloudet ovat ylijäämäisiä ja velkoja kyetään lyhentämään. Meillä kuitenkin ankarista säästöistä ja leikkauksista huolimatta lainataan lisää. Työttömyys polkee paikallaan ja oleellinen mittari talouskasvulle on myös valtion budjetti joka sekin polkee lähes paikallaan. Ennen muuta tulopuoli.
Juha Sipilä julisti mahtipontisesti että jos ei tulosta niin ulos tarkoittaen Soten toteutumista. Sittemmin hän on jo laimentanut sanomaansa. Vähän samaan tyyliin kuin talon antaminen pakolaisille.
Juha Sipilä ei ole reaalipoliitikko, hän on tuuliviiri joka vain yrittää jollain tapaa selvitä.

Toimituksen poiminnat